| Autor |
Zpráva |
Morybundus
Oberleutnant

Věk: 43

|
|
Bitva u mysu Matapan
I když Britové použili v této bitvě staré bitevní lodě udělali moc dobře , protože osádky byly dobře vycvičené a lodě na svoje stáři v dobré kondici..
Italské námořnictvo netušilo,že britská zpravodajská služba rozluštila jeho kódy a že zachycené signály často prozradily jeho pohyby.V březnu 1941 se britské pozemní jednotky přepravovaly z Egypta do ?ecka v rámci neúspěšného pokusu o záchranu dalšího spojence před německým vpádem.Italský výpad,který měl narušit tyto konvoje,případně zaskočit britské lehké síly,byl naplánován na 26. března.
Královské námořnictvo se o tom dozvědělo s dostatečným předstihem,aby mohlo odklonit lodě s vojsky a rozvinout všechny dostupné těžké jednotky proti této hrozbě.
Admirál Angelo Iachino,jehož vlajka vlála na lodi Vittorio Veneto,vyrazil na moře v doprovodu čtyř torpédoborců.Směrem ke Krétě,kde se v té době nacházela britská letecká základna,byly vysunuty dvě eskadry křižníků:jednu tvořily tři těžké křižníky (s 203 mm děly) a tři torpédoborce,druhou tři těžké křižníky,dva lehké křižníky (se 152 mm děly) a šest torpédoborců.
Poslední italské průzkumné lety nad základnou britského loďstva v Alexandrii ukázaly všechny tři bitevní lodě středomořského loďstva na kotvách.Ve skutečnosti byly už vydány rozkazy k vyplutí.Dojem nečinnosti,umocněný pozvánkami na party a odpolední partičkou golfu admirála Cunninghama,byl určen italským agentům v Egyptě - v neposlední řadě japonskému konzulovi,který hlásil pohyby lodí svému budoucímu spojenci.Flotila vyplula za setmění,jen tři hodiny poté,co sám Iachino opustil přístav.
Za úsvitu 28. března se bitevní lodě Velké Británie- Warspite,Valiant a Barham nacházely 150 mil jižně od Kréty,kde se k nim připojila letadlová loď Formidable a devět torpédoborců.Třicet mil jižně od východního konce Kréty byly čtyři britské lehké křižníky a čtyři torpédoborce,odvelené z Egejského moře,aby se připojily k hlavním silám.Britské pozemní letouny objevily tři italské těžké křižníky,neodhalily však přítomnost Veneta asi 10 mil více vzadu.Průzkumné lety z Formidable zjistily obě italské eskadry křižníků.Na palubě Veneta admirálu Iachinovi stoupla sebejistota,když zachycené britské signály prozradily,že nic netuší o přítomnosti jeho bitevní lodi.
Britské lehké křižníky se střetly s italskými křižníky Trieste,Trento a Bolzano.Italské lodě nesly 203 mm děla proti britským 152 mm a byly také rychlejší.Toto byla právě ta situace,pro niž byly italské křižníky konstruovány,a tak zahájily palbu za hranicí účinného dostřelu svých protivníků.Iachino však váhal s využitím situace,protože slibovaná německá vzdušná podpora se nedostavila a bylo zde zřejmé nebezpečí britského leteckého útoku.Měl však příležitost sevřít čtyři britské křižníky mezi své těžké křižníky a Veneto.Při maximální rychlosti zahájil palbu z 381 mm děl,v rozvíjení útoku mu však zabránil včasný britský nálet.Šest dvojplošníků Fairey Albacore svrhlo torpéda:žádné nezasáhlo,stačily však k tomu,aby Iachino obrátil kurs.Taranto ukázalo,jak zranitelné jsou italské bitevní lodě pod čarouu ponoru.
Útok sworfishů ze základny na Krétě nevedl k zásahu stejně jako pumový útok squadrony blenheimů.
Zatímco se však italští dělostřelci soustředili na blenheimy,přišel další úder z Formidable.V učebnicovém útoku dva letouny svrhly torpéda na levoboku bitevní lodi a tři na pravoboku.
Veneto obdržel zásah levých šroubů,který vyřadil z činnosti levé hřídele a zatopil zadní čerpadlový oddíl.Loď zastavila a nabrala asi 4000 tun vody.Blízký zásah jednoho z blenheimů u zádi poškodil kormidlo.Opravárenské skupiny dokázaly zastavit nabírání vody a obnovit pohon prAvých šroubů,takže Veneto dosahoval 10 uzlů.V době třetího náletu při setmění plula už bitevní loď rychlostí dobře 15 uzlů,obklopená oběma eskadrami křižníků a všemi torpédoborci.Přežila další poškození,těžký křižník Pola byl však zasažen a musel zastavit.
Přestože zachycené britské signály naznačovaly,že Italové jsou pronásledováni,Iachino se mylně domníval,že se jedná jen o lehké síly.
Vyčlenil proto sesterské lodě poškozeného křižníku Fiume a Zara jako jeho doprovod a se zbytkem sil zamířil do přístavu.Tak se stalo,25 let poté,co Královské námořnictvo nechalo uniknout Širomořské loďstvo v noci po bitvě u Skagerraku,že Cunninghamova bitevní eskadra plula nocí do útoku.Tři bitevní lodě (dvě z nich byly veteráni od Skagerraku) zaměřily svou oběť radarem a s použitím bez zábleskového střeliva zahájily palbu na křižníky ze vzdálenosti pouhých 4000 yardů,takže za pár minut bylo po všem.Byla to od Britu krásna léčka a Italové to nepoznali.
Admirál Cunningham
Britská bitevní loď Warspite
Britská bitevní loď Valiant
Britská bitevní loď Barham
Admirál Angelo Iachino
Italská vlajková loď Vittorio Veneto
Mapka bitvy u mysu Matapan
|
|
|
|
       |
 |
private_joker
Generalmajor

Věk: 21

|
|
niekoľkrát som o tom počul a teraz konečne poriadne viem o čom to bolo diky mory.
|
|
|
|
_________________ Hitler has only one left ball, Göring has two but very small, Himmler has something similar, but poor old Goebbels has no balls at all.
|
|
 |
     |
 |
Destroyman
Oberstleutnant

|
|
Nojo, Italové dostali na moři jako obvykle přes tlamu. Ani se jim nedivím, že radši válčili tak, že seděli v přístavech a žvejkali špagety
|
|
|
|
_________________ Hádat se na internetu je jako závodit na paralympiádě. I když vyhraješ, pořád jsi debil.
|
|
 |
    |
 |
Morybundus
Oberleutnant

|
|
Je to tak Italové opravdu na celou válku srali a popíjeli víno...však on to strejda Adolf vyhraje i bez nás
|
|
|
|
       |
 |
David.58
Unteroffizier

Věk: 20

|
|
a strejda Adolf nevyhrál..
|
|
|
|
_________________ Všichni jsou blázni jen já letadlo..
www.vojna.net
|
|
 |
       |
 |
rudel
Oberstleutnant

11614.62 Sigidolar

|
|
| Tak zas aj taliani mali niečo čo nenechávalo britov v klude, riadené torpédo typu SLC Maiale, ktoré dokonca dosť vážne poškodili aj Valiant a Queen Elizabeth pri úspešnom útoku na prístav v alexandrii a ani gibraltar nebol v bezpečí. Zas netreba ich hádzať do jedného vreca bo niektorí boli schopný odpáliť sa len kôli úspechu operácie.
|
|
|
|
|
|
|
    |
 |
Morybundus
Oberleutnant

|
|
| citace: | | Zas netreba ich hádzať do jedného vreca bo niektorí boli schopný odpáliť sa len kôli úspechu operácie. |
Naprosto souhlasím Rudi..
|
|
|
|
       |
 |
Herbert
Oberfähnrich

|
|
| Talianov unavuje aj robota( De Grel- Ťaženie na východe) natož aby účinne bojovali.
|
|
|
|
|
|
| |
    |
 |
S.I.Gorgij
Anonymní

1.00 Sigidolar
|
|
No velmi zaujímavý článok, ja som sa poslednou dobou začal intezivnejšie venovat dianiu na mori počas II.WW , pretože som až teraz videl film Das Boot ... a fakt ma chytil za srdce ... takže kdo ho nevidel tak vrele odporúčam ... a čo sa týka Talianov tak myslim že ako celok su bezkonkurenčne najhoršia armáda ktorá sa zúčastnila bojov ...vojnový príbeh Talianov mi pripomína bájku o netopierovy ktorý vždy prelietal na stranu ktorá v džungli vyhrávala ...takže asi tak ...
|
|
|
|
|
|
| |
|
 |
Morybundus
Oberleutnant

|
|
Das Boot je super
|
|
|
|
       |
 |
semper fi
Anonymní

1.00 Sigidolar
|
|
Pekný článok, len škoda že je doslova a dopísmena odpísaný z knihy Jane's bitevné lode 20. století str. 60 až 61 .
|
|
|
|
|
|
| |
|
 |
Morybundus
Oberleutnant

|
|
Ano opsal jsem to a nic nenamítám a trošku se i stydím ,protože pracující člověk nemá moc času na psaní svých osobních článku a tak to opíše s knihy aby fórum mělo něco nového ke čtení,ale to mě neomlouvá a stydím se..Každopádně tento prohřešek jsem udělal snad tři krát,ale opravdu jsem se snažil aby na tomto fóru bylo dost článku a fungovalo
Dneska když něco píšu (i když už jsem dlouho nic nenapsal) tak ručím hlavou za to že to s knihy už neopisuji
semper fi-myslím si že máte v tomto oboru asi docela přehled a nachytal jste starého Moryho na hruškách,protože jste uvedl stranu i název knihy a to svědčí o tom že čtete a máte přehled a to je jen dobře..
Ale jestli mohu něco dodat,tak mohl jste mi napsat soukromou zprávu,že se vám to to jednání moc nelíbí a já bych to uvedl na pravou míru.Tak jste mě jen sprostě shodil a mě to mrzí,i když si to asi zasloužím
Každopádně se všem klukům a holce omlouvám že jsem se chlubil cizím peřím a věřím že mi to bude odpuštěno
Ať žije vojna .net ještě sto let
|
|
|
|
       |
 |
miracles
Fähnrich

Věk: 32

|
|
| Morybyndus: nič si z toho nerob, však aj diplomové práce sa robia takým štýlom len tam niečo svoje dodáš.
|
|
|
|
|
|
 |
      |
 |
|
|